Zo maak je hardlopen leuk

Tien nuttige tips

Hardlopen is een slimme, gezonde en goedkope manier om je conditie op peil te houden. Maar wat als je je er niet toe kunt zetten? We geven tien tips die hardlopen tot een leuke, plezierige ervaring maken.

hardlopen, rennen, lopen, conditie, sportschoenen, muziek, techniek, lichaam, krachttraining, spieren

1. Beloon jezelf

Je beloont jezelf natuurlijk niet met een patatje of een lekkere reep chocolade, maar verwen jezelf met iets wat het trainen stimuleert. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een massage
 • Nieuwe sportschoenen
 • Een mp3-speler om muziek te luisteren tijdens het rennen
 • Een gezonde salade

2. Wees realistisch

Verwacht niet meteen van jezelf dat je een marathon kunt lopen. Stel realistische doelen en kijk naar andere factoren dan alleen de afstand. Bijvoorbeeld:

 • Verbeter je techniek.
 • Let op je lichaam en rust uit bij steken in je zij.
 • Versterk je spieren met krachttraining.

3. Houd een logboek bij

Noteer alle dagen waarop je hardloopt in een logboek; met je tijden, afstanden en gevoel erbij. Het is leuk om na een tijdje je vorderingen te bekijken. Je zult een stijgende lijn ontdekken en denken: ik doe het niet voor niets!

4. Laat je steunen

Vraag een vriend(in), je trainer, je huisarts of de buurvrouw je te steunen. Het werkt motiverend als iemand net zo enthousiast is als jij.

5. Wees voorbereid

Zorg ervoor dat je spullen altijd klaarliggen, zodat je geen uitvluchten kunt bedenken. Vieze sportkleding kan een excuus zijn om op de bank te blijven zitten.

6. Zorg voor goede spullen

Niets is zo demotiverend als sportspullen die niet voldoen. Zorg dus voor goed zittende sportkleding, waarin je je ook nog een beetje comfortabel voelt. Kijk ook kritisch naar je schoenen: slechte hardloopschoenen vergallen het plezier in het lopen en vergroten de kans op blessures. Goed materiaal vergroot je sportplezier.

7. Kies een doel

Natuurlijk moet je realistisch blijven (punt 2), maar er is niets mis met het werken naar een doel. Kies bijvoorbeeld een evenement waarvoor je kunt trainen, zoals de van Dam tot Dam loop, de Marikenloop of misschien de lokale sponsorloop. Zorg wel voor een goed trainingsschema. Dit houd je gemotiveerd en geeft veel voldoening als het je lukt.

8. Zoek een trainingsmaatje

Alleen is ook maar alleen, met z’n tweetjes lopen verdubbelt het plezier. Zoek een trainingsmaatje en werk samen naar die wedstrijd of dat evenement toe. Dat is niet alleen gezellig, maar zorgt ook dat je minder snel opgeeft.

9.Verwacht geen perfectie

Het alles of niets denken is een valkuil. Mis je één of twee dagen? Een perfectionistische kijk op het leven leidt vaak tot opgeven. Besef dat je bijvoorbeeld ziek kunt worden en niet in staat bent te trainen.

10. Vergelijk jezelf niet met anderen

We kennen ze allemaal: mooie, slanke ‘Barbiepoppen’ in strakke sportkleding of mannen met een sixpack. Vergeet ze, vergelijk jezelf niet met anderen en wees trots op je eigen prestaties.

Je kunt in de winter uiteraard lopen op een loopband

3 gedachten over “Zo maak je hardlopen leuk

 1. Chris

  Helaas is hardlopen niet voor iedereen weggelegd. Denk bijvoorbeeld aan mensen die (chronisch) last hebben van knie of enkelgewrichten. Ik ben helaas zo’n geval. (Ik vind het wel lekker!)
  Wat vooral belangrijk is is dat je je niet laat beperken door wat je niet kunt, maar naar alternatieven te zoeken. Ik doe veel krachttraining bij ons op de sportschool. Cardio op een toestel vind ik echt te saai, dus om mijn conditie te verbeteren ben ik gaan boksen. Super! Lekker explosief, uitdagend en veelzijdig! En het mooiste is dat ik nu geen last heb van mijn knie! 🙂

  Met vriendelijke groet,
  Chris

  Fit Professionals
  Herculesplein 327
  3584 AA Utrecht
  Tel. 030-2541212
  info@fitprofessionals.nl
  www.fitprofessionals.nl

 2. Huib

  Het hardlopen moet je niet doen voor je conditie, maar met name omdat je hardlopen leuk vind of gewoon extra energie van krijgt. Als dit je uitgangspositie is zal je met veel meer plezier vaker gaan lopen en ook sneller vorderingen realiseren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *