Paarse pleister herkent infectie

Wetenschappers aan het Fraunhofer Instituut hebben een nieuw verbandmateriaal voor pleisters ontwikkeld, die bij een infectie van kleur verandert.
Op deze manier hoeft de gebruiker niet meer zelf te controleren of de wond goed geneest. Dit vertraagt de genezing van de wond door de wond open te trekken.

Bovendien kunnen zich er dan weer bacteriën in nestelen. De nieuwe pleister, waarvan de kleurverandering wordt getoond, laat je je wond controleren zonder dat je de pleister hoeft te vervangen.

pH-waarde
De pleister bestaat uit een dun laagje verf die bij een hogere pH-waarde paars kleurt. Wanneer de wond infecteert, ligt deze waarde rond de 6,5 en 8,5 – gezonde huid heeft een pH-waarde van 5. De wetenschappers zorgden ervoor dat de vrijgekomen kleurstof niet de wond in kan komen.

De Duitse wetenschappers zijn van plan de pleister uit te breiden met optische meetmethoden, zodat de precieze pH-waarde van de wond gemeten kan worden. Het Fraunhofer Instituut is eerst bezig met het zoeken naar een bedrijf die de paarskleurende pleisters wil produceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *