Nieuwe methode tegen hoge bloeddruk effectief

Het wegbranden van zenuwen rondom de nieren is in veel gevallen een effectieve behandeling tegen hoge bloeddruk. Uit een internationale studie blijkt dat ongeveer 40 procent van de patiënten na zo’n behandeling geen hoge bloeddruk meer heeft.

Dat meldde Erasmus MC woensdag. Het ziekenhuis in Rotterdam, dat meedeed aan de studie, paste de nieuwe methode al bij meerdere patiënten met succes toe.
De zenuwen rond de nieren spelen een belangrijke rol bij het regelen van de bloeddruk. Bij veel mensen met hoge bloeddruk is dit mechanisme ontregeld.
De behandeling houdt in dat een in de liesslagader ingebrachte katheter het zenuwweefsel door middel van radiogolven wegbrandt en uitschakelt. Daarmee worden zenuwsignalen geblokkeerd en wordt het ontregelde mechanisme gestopt.

Helft Europeanen

Bijna de helft van de Europeanen lijdt aan te hoge bloeddruk, de belangrijkste risicofactor voor vroegtijdig overlijden. Medicijnen tegen hoge bloeddruk moeten vaak levenslang worden geslikt en kunnen behoorlijke bijwerkingen hebben.

Bij een deel van de patiënten slaat een behandeling met medicijnen niet aan. Voor deze patiënten kan de nieuwe, eenmalige behandeling een uitkomst zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *