Nieuw tijdperk stamcelonderzoek aangebroken

Een Amerikaans bedrijf heeft toestemming gekregen van de overheid om een stamcelbehandeling op mensen te gaan testen. Het is nog maar de tweede keer dat de VS dat toestaat.

Advanced Cell Technology (ACT) uit Californië wil met stamcellen de ziekte van Stargardt gaan behandelen.

Door deze erfelijke oogziekte worden slachtoffers vaak op jonge leeftijd blind. In Nederland lijden ongeveer 2000 mensen aan de ziekte, in de VS zo’n 30.000.

Door de ziekte worden er te weinig cellen van een bepaalde soort aangemaakt in het oog. ACT kan die cellen produceren met stamcellen. Door ze te oogsten voordat ze zich ontwikkeld hebben tot andere cellen, kunnen wetenschappers zelf bepalen wat voor soort cel het wordt.

Embryo’s
De methode is controversieel, omdat er embryo’s voor moeten worden opgeofferd. ACT hoopt dat hun methode, waarbij het gaat om embryo’s die maar acht cellen groot zijn en die anders weggegooid zouden worden, minder ophef veroorzaakt.

ACT gaat waarschijnlijk begin volgend jaar met twaalf mensen van start, waarbij de behandeling op één oog zal worden uitgeprobeerd. Eerdere proeven bij ratten waren veelbelovend.

Dwarlaesie
Eerder dit jaar kreeg een ander bedrijf toestemming om een experimentele stamcelbehandeling voor dwarslaesies te gaan testen. “Dit is een nieuw tijdperk in het stamcelonderzoek”, zegt de onderzoeksleider van ACT. “Na tien jaar vooronderzoek gaan we nu eindelijk de eerste praktische toepassingen van stamcellen zien.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *