Nederlander wil hulp bij gezond eten

Veel Nederlanders willen hulp bij gezond en duurzaam eten. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum, dat dinsdag bekend werd gemaakt tijdens een congres in Rotterdam ter ere van het tienjarig jubileum van het centrum.

Ondanks dat een ruime meerderheid van de mensen (88 procent) zichzelf hoofdverantwoordelijk voelt voor gezond eten, blijkt dat men ook graag hulp daarbij krijgt.

Met name op het gebied van gezond eten voor kinderen kan veel worden verbeterd, zo zeggen de ondervraagden.

Les

Zo wil 75 procent van de ondervraagden dat kinderen op school les krijgen over gezond eten en ziet 80 procent graag dat op kinderdagverblijven alleen gezonde voeding wordt uitgedeeld.

Een bijna even groot percentage vindt dat in schoolkantines alleen maar gezond eten verkocht mag worden.

Zelfbeheersing

De helft van de Nederlanders zou gezonder willen eten dan ze nu meestal doen. Bijna een derde van hen geeft aan te weinig zelfbeheersing te hebben.

Een andere reden is onder meer dat gezond eten te duur wordt gevonden (23 procent). Een op de vijf ondervraagden zegt in de supermarkt verleid te worden tot het kopen van ongezond eten.

Duurzaam eten

Bijna de helft (48 procent) van de ondervraagden wil duurzamer gaan eten. Onder duurzaam eten wordt in dit geval voeding bedoeld waarbij gelet wordt op onder meer dierenwelzijn, milieu, klimaatinvloeden en eerlijke handel. 64 procent van de ondervraagde Nederlanders vindt duurzaam eten te duur.

17 procent zegt nu al duurzaam te eten. Opvallend noemt het Voedingscentrum dat zes van de tien mensen die gezonder willen eten tegelijkertijd duurzamer willen eten.

Het Voedingscentrum speelt hierop in door in zijn voorlichting duurzaamheid en gezondheid steeds meer te combineren, bijvoorbeeld in de dagelijkse recepten.

Het onderzoek Voeding in 2020 werd gehouden door onderzoeksbureau GfK onder 1538 Nederlanders van 18 jaar en ouder die een internetvragenlijst invulden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *