Hoestdrank voorspelt reactie op kankermedicijn

Een simpele hoestsiroop kan voorspellen hoe borstkankerpatiënten reageren op het veelgebruikte medicijn Tamoxifen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Hierdoor zouden artsen in de toekomst de dosis van het kankermedicijn beter kunnen afstemmen op de individuele patiënt. Het medicijn zou daardoor beter kunnen werken.

Veel vrouwen met borstkanker worden behandeld met Tamoxifen. Tamoxifen zorgt ervoor dat de tumor minder snel groeit en de kans op uitzaaiingen kleiner wordt.

Standaarddosering

Het medicijn moet door het lichaam worden omgezet naar de actieve stof endoxifen om zijn anti-kankerwerking goed te kunnen doen. In welke mate vrouwen het medicijn omzetten, is echter bij elk individu verschillend.

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben ontdekt dat hoestsiropen met de werkzame stof Dextromethorfan (in Nederland zonder recept verkrijgbaar) kunnen voorspellen hoe goed patiënten het kankermedicijn zullen omzetten.

“De manier waarop het lichaam de hoestsiroop omzet, komt grotendeels overeen met de manier waarop het lichaam Tamoxifen omzet”, zegt promovendus Anne-Joy de Graan van het Erasmus MC-Daniel den Hoed.

Het onderzoek kan helpen om patiënten met borstkanker een effectievere behandeling met minder bijwerkingen te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *