Groente uit een pot is wel gezond

Groente uit een pot, sap uit een pak en alle andere vormen van bewerkte groente en fruit zijn wel gezond. Wie voldoende van deze bewerkte vormen van groente en fruit neemt, verlaagt de kans op het krijgen van een hartinfarct met ongeveer een derde.

Dat heeft voedingsdeskundige Linda Oude Griep van de afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit woensdag gezegd.

Volgens Oude Griep geldt het beschermende effect ook voor fruit in de vorm van appelmoes en compĂ´tes in potten en blikken en voor groente in de vorm van tomatensaus.
Tot nu toe is vaak aangenomen dat bewerkte voeding uit potten, blikken en pakken minder gezond zou zijn, maar het is nooit eerder onderzocht, aldus de Wageningse wetenschapper.

Rauwkost

Oude Griep heeft voor haar onderzoek de gegevens van twintigduizend Nederlanders tussen de 20 en 65 jaar gebruikt, die verzameld zijn door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De groep was tien jaar geleden gezond en is sindsdien gevolgd. Eerder dit jaar vond Oude Griep al dat het eten van voldoende rauwkost het risico op het krijgen van een beroerte met 36 procent verlaagde.

Opname

”Nu blijkt dat zowel rauwe groenten en fruit als bewerkte vormen, die je gewoon in een alledaagse supermarktverpakking koopt, de kans op een hartaanval verlagen. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat bepaalde gezonde stoffen zoals sommige vitamines beter door het lichaam worden opgenomen als ze eerst verhit zijn.”

“Maar omdat dit het allereerste onderzoek op dit gebied is, moet veel nog nader worden bekeken”, aldus de voedingsdeskundige.

Oude Griep promoveert volgend jaar op haar onderzoek in opdracht van het productschap Tuinbouw. Ze zoekt nog nader uit of verschillende groente- en fruitsoorten meer of minder effect hebben en of variatie in de manier waarop groente en fruit worden gegeten nog iets uitmaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *