Actieve mensen minder vaak verkouden

Hoe vaker een mens sport en hoe fitter hij zich voelt, hoe minder vaak hij last heeft van verkoudheden. Dit blijkt uit onderzoek door David Nieman c.s. dat in British Journal of Sports Medicine staat.
Ruim duizend volwassenen tussen de 18 en 85 jaar werden twaalf herfst- en winterweken gevolgd. De proefpersonen gaven twee weken voor aanvang van de studie aan hoe vaak ze aan sport deden en hoe fysiek fit ze zich voelden. Gedurende de studie vulden zij dagelijks een scoringslijst in die ontworpen is om alle klachten en symptomen bij verkoudheid te inventariseren.

Degenen die zich vooraf fitter voelden en meer bewogen, waren minder dagen en minder ernstig verkouden dan de minder fitte en de minder actieve deelnemers. Het aantal ziektedagen was ongeveer de helft bij de fitste en actiefste (vijf of meer keer per week minimaal 20 minuten flinke inspanning) deelnemers vergeleken met de minst fitte en actieve (één of minder keer per week inspanning).

De studie leverde nog een aantal opvallende resultaten op: getrouwd, man, en/of laag opgeleid zijn, is ook gerelateerd aan minder dagen verkouden. Sterker nog: ouder dan 60 jaar zijn, ‘helpt’ beter tegen verkoudheid dan bewegen.

Helaas, zeggen de onderzoekers zelf ook al, is niet gecorrigeerd voor mogelijk verstorende factoren, zoals het blootstaan aan veel pathogenen door bijvoorbeeld werkomstandigheden of gezinssamenstelling. Maar bewegen lijkt in ieder geval geen kwaad te kunnen om de winter gezond door te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *